Logo_DEFINITIU_ULL_CRTIC__octubre_2019_REDIMENSIONAT

VISITA DELS NOSTRES AVIS

El proppassat divendres dia 27, vam rebre la visita d'uns quants dels nostres avis. Van venir a respondre'ns a les diverses preguntes que ens havien sorgit parlant sobre la primera tasca d’aquest any, «Del Xarleston a la Intel·ligència artificial», un projecte basat en els avenços de l’últim segle.

A 2n ESO D van venir els avis de la Paula Aixalà, la senyora Rosa; i del Miguel, el senyor Jesús, i ens van contar moltes coses sobre la seva escola i la seva infantesa, quan ells tenien la nostra edat.

El Jesús ens va explicar quin tipus d’assignatures tenien, només estudiaven matemàtiques, llengua, socials, francès, i no feien català!

També ens van comentar com els castigaven, eren altres temps i la Rosa ens va explicar com a un company seu el professor li va pegar tan fort a l’orella que aquesta li va sagnar, us ho podeu imaginar?

El Jesús també ens va comentar quin era el seu horari: al matí treballaven de quatre a cinc hores; anaven a dinar cap a la una, alguns es quedaven al menjador de la mateixa escola, i a la tarda estudiaven de dos quarts de tres de la tarda fins a dos quarts de cinc, i sortien amb una gana! Cap a berenar!

Montse_i_els_dos_avis_a_2n_ESO_A_REDIMENSIONADA_I_BONA

                              Montse Pujol, Jesús Luengos i Rosa Torrelles

Sabeu com s'asseien a l'aula? Els nens anaven junts en una mateixa aula, i les nenes juntes en una altra: ni a l’hora del pati es trobaven, era un ensenyament dividit, diferenciat per a nois i per a noies, amb assignatures diferents.

Un cop ens havien parlat de la seva escola, la Rosa va introduir el tema del que feien en el seu temps lliure, com vivien la resta del dia. Es passaven la resta del temps al carrer, jugant amb els seus amics i amigues, anaven a buscar caragols i caragolines si havia plogut, havien arribat a fer-se una mena de caseta en un arbre on es trobaven i jugaven, res a veure amb els nostres jocs d’avui!

A l’aula de 2n ESO B, ens han vingut a visitar la padrina Inés, el padrí Ramon i la padrina Rachel. Ens han vingut a explicar com era el seu dia a dia de l’escola, i la seva vida personal.

Ens han començat parlant de l’escola: ens han explicat que en les diferents escoles on anaven, les classes eren bastant grans i hi havia entre uns 25 i 30 alumnes de diferent edat, dins l’aula.

Avis_2n_ESO_B__REDIMENSIONADA_BONA

A l’estiu feien vacances, i per l’hivern feien una setmana a la muntanya, per aprendre a esquiar.

Anant_de_colnies

Hi havia diferents càstigs, com per exemple: els feien posar de cara a la paret per tal de fer-los reflexionar, si la cosa anava més enllà els hi feien netejar les taules, i si s’havien portat fatal agafaven un tros de llenya del foc a terra que tenien a la classe i els feien agenollar damunt seu, sovint, també els pegaven amb una regla als dits.

La Inés ens ha volgut comentar el record que té del que passava un cop ja havien entrat a la classe i ja havien resat: els hi feien beure un bon got, un vas de vidre ple de llet. La llet era en pols, americana, i per a la majoria era el seu únic esmorzar.

CORRECTA_UN_VAS_DE_LLET_EN_POLS

El Ramon ens ha dit que pel fet que vivia en un poble, a ell i als seus companys i companyes sí que els deixaven parlar en català!

I la Rachel ens ha dit que a l’hora de fer gimnàstica -la nostra Educació física!- l'havien de fer, nens i nenes separats.

Quan ja ens havien acabat de parlar de l’escola ens han explicat el seu dia dia, algun fet de la seva vida personal. I ens han contat:

En sortir de l’escola se n'anaven a berenar a casa, i després de berenar o anaven a fer deures o se n'anaven a jugar amb els amics a la plaça.

La roba no la compraven, perquè no hi havia prou diners per comprar-ne, i en aquell temps la feien les mares. Cap dels tres portava uniforme a l’escola.

Presentaci_Anna_Arfelis_amb_els_tres_avis_BONA_2_2

Per finalitzar l'entrevista, ens han contat algun bon record que havien passat, i si havien fet alguna entremaliadura:

La Raquel té el bon record de sempre tenir al seu cantó als seus avis. Se sentia identificada amb la pel·lícula de la «Heidi».

En Ramon ens ha contat que quan eren petits, posaven una corda a baix de la porta de l’entrada de la classe perquè la mestra s’entrebanqués!

I el record més feliç de la Inés és quan va fer la comunió.

Les_nenes_soles_amb_les_mares_de_comuni

Finalment, la Rosa i el Jesús també ens van contar alguna de les moltes anècdotes que han viscut al llarg de la seva llarga vida. Vet aquí algunes de les preguntes que els hi vam poder fer, amb les seves corresponents respostes: interessantíssimes!

1. Com eren els vehicles?

Cap al 1960 hi havia pocs cotxes i bastant diferents als que hi ha ara. Ja hi havia autocars. A partir dels anys 70, s’utilitzaven els cotxes particulars amb més freqüència.

2. A que jugàveu quan éreu petits?

Els nens i les nenes jugaven separats. Els nens a bales, futbol, soldats de plom..., i les nenes a saltar la corda, a nines, etc.

3. Com us escalfàveu?

Abans dels anys 60 s’escalfaven amb foc a terra o estufa de llenya o carbó, i després dels anys 60 van sortir les estufes de petroli, butà i elèctriques.

4. Us va costar molt fer el canvi de Pessetes a Euros?

Va costar una mica, de vegades havíem de fer servir la calculadora.

5. Com era l’alimentació?

En aquella època, a la zona de Lleida, molta gent menjava del que cultivava a casa, ja que moltes famílies vivien en cases de pagès i tenien hort i animals. La majoria de menjars eren fets a casa i de proximitat.

6. Com eren les celebracions?

Eren molt casolanes i senzilles, s’ajuntaven diverses famílies de cases veïnes.

7. Com us socialitzàveu?

Generalment ens relacionàvem amb la gent del barri o del poble. Es feien grups de joves per a fer teatre, excursions o jugar a futbol.

Jugant_a_nines

Jugant_al_futbol

Saltant_i_jugant_amb_sacs

8. A quina edat es començava a treballar?
Abans es començava a treballar més aviat que ara, més o menys als 14 o 15 anys ja entraves com a aprenent o ajudant en alguna botiga o taller. 
9. Quins oficis hi havia abans que ara ja no existeixen?
Per exemple, la professió de lleter, drapaire, carboner, sereno, matalasser, sargaire o guarnicioner...
10. Com vau viure la guerra civil?
Els avis que van venir, no van viure directament la Guerra, però els seus pares sí i els hi explicaven que va ser molt dolorós.
11. Era difícil obtenir medicaments?
No n’hi havia tants com ara i els que hi havia eren cars i estaven a l’abast de molt poca gent.
12. Com era l’educació?
Molt autoritària i amb normes eclesiàstiques. Per exemple, no es podia parlar en Català. Ens castigaven molt sovint amb càstigs durs.
13. A quina edat s’acostumava la gent a casar?
Normalment entre els 20 i els 30 anys.

Alumnat_de_2n_ESO_escoltant_en_cercle_BONA_REDIMENSIONADA

2n ESO C

Vet aquí les preguntes que havíem pensat per als nostres padrins i padrines. A continuació, les respostes del Josep, del Ramon i de la Carme:

1a) Què és el que trobeu a faltar de la vostra època?

Jo trobo a faltar que ens anàvem a la muntanya a jugar amb les amigues.

Jo trobo a faltar la colla d’amics que tenia.

2a) Què haguéssiu canviat de la vostra època?

Jo canviaria les males costums a l’escola. Ens castigaven molt més que ara, ens pegaven amb regles de fusta, els esborradors volaven!

3a) Preferiu la vida d’abans o la d’ara?

Tots tres: Preferim la vida d’ara, però amb la vostra edat, ja que ara teniu molts més luxes que els que nosaltres podíem tenir.

4a) Què recordeu dels programes de televisió?

Recordo un anunci de crispetes i un altre anunci que feien quan ens n'havíem d'anar a dormir que cantaven uns dels primers dibuixos animats: ‘’Vamos a la cama que hay que descansar, para que mañana podámos madrugar’’.

Recordo que m’agradava molt mirar sempre el concurs del divendres 1,2,3...

Maria_Mateus_avis_2n_ESO_A__REDIMENSIONADA_I_BONA_2

5a) A quins jocs jugàveu?

Jugàvem a palet. També als callosos.

Recordo molt jugar al cavall fort.

6a) Teníeu accés a la medicina?

Gairebé mai anàvem al metge.

Recordo que bevíem aigua del carme cada vegada que no volíem menjar, ens feia mal el cap o no ens trobàvem bé.

Ens ho vam passar molt bé i al final hi va haver moltes rialles i vam jugar junts una estona. 

Frase del Josep:

Hem passat d’anar amb ruquet a viatjar a la lluna.

Ens van parlar, també, de la dificultat d'entomar el canvi de moneda, passar ,de les pessetes als euros, i ens van explicar una cosa molt curiosa, ens van dir que van sortir al mercat unes calculadores que contaven quantes pessetes eren un euro.

També ens van fer veure que una altra cosa que ha evolucionat molt ha estat la comunicació. Avui en dia, amb el telèfon es parla de manera instantània, però abans t'havies de comunicar amb les cartes o amb el telègraf.

D'altra banda, cal esmentar que la majoria dels medicaments eren casolans, i pel fet que abans no hi havia neveres, conservaven els aliments amb sal o en conserves. 

                   TROBADA_FINAL_AMB_ELS_AVIS_BONA_I_REDIMENSIONADA_

Des de la secció d’actualitat de l’Ull Crític, creiem que la visita dels nostres avis i àvies ha estat molt interessant, perquè amb elles i ells hem après moltes coses que no sabíem. 

També pensem que aquesta tasca l'hauríem de repetir l’any que ve, ja que ens ha fet passar una molt bona estona, estem segurs que la resta de companys i companyes de 2n pensaran el mateix!

Moltes gràcies per la vostra visita, per saber transmetre'ns la vostra il·lusió i les vostres ganes de viure i, sobretot, per venir a explicar-nos-ho!

Foto_CORRECTA_CLASSE_2n_ESO_C__David_Rios__REDIMENSIONADA_I_BONA


Fotos de la visita


Darrera actualització (dijous, 10 d'octubre de 2019 12:58)

 
Secured by Siteground Web Hosting